вторник, 7 октября 2014 г.

Lifestyle

Lifestyle

RESEPI


  • KEK BATIK

  1. Patah-Patahkan Biskut Marie.
  2. Masukkan milo, serbuk koko, telur, susu, air ke dalam kuali dan gunakan api sederhana.
  3. Gaul hingga sebati, kemudian masukkan butter.
  4. Gaul hingga pekat dan sekata, kemudian padamkan api.
  5. Masukkan biskut Marie yang telah dipatah-patahkan dan gaul.
  6. Mampatkan adunan yang telah siap digaul tadi ke dalam satu bekas.
  7. Masukkan ke dalam peti sejuk, dan sedia untuk dimakan.



  • 12 ekor udang
  • Sedikit garam
  • Sedikit lada sulah
  • Minyak untuk menggoreng
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 6-8 tangkai cili padi - dihiris
  • 5 tangkai daun kari
  • 1/4 cawan susu cair/susu segar
  • Sedikit butter/margerin untuk menumis
  • Sedikit serbuk lada hitam/putih
  • Garam secukup rasa



Gambar di atas merupakan buah bambangan yang merupakan salah satu makanan tradisi bagi masyarakat dusun/kadazandusun di Sabah. Rasa bambangan ini ialah masam manis. Kebanyakan masyarakat dusun/kadazandusun amat gemar makan buah ini kerana keenakannya.



Pada kebiasaanya, bambangan ini akan di makan bersama cili padi. Gambar di bawah merupakan contoh bagaimana bambangan ini disediakan dan sedia untuk dimakan. Bambangan ini boleh dimakan begitu sahaja ataupun di jadikan lauk dan dimakan dengan nasi.




Selain daripada bambangan, tuhau juga merupakan salah satu makanan tradisi Gambar di atas merupakan bagi masyarakat dusun/kadazandusun. Gambar di atas merupakan tuhau yang masih belum diproses. Tuhau ini akan dijadikan sebagai jeruk dan di makan bersama nasi.



Seperti dalam gambar di atas, tuhau tersebut telah diproses menjadi jeruk. Cara penyediaan tuhau ini begitu mudah sekali. Dimana, tuhau tersebut akan ditumbuk sehingga lumat. Kemudian, akan dicampur bersama perahan air limau serta cili padi. Rasa tuhau ini ialah masam serta pedas bergantung kepada berapa banyak cili padi yang digunakan. Setelah siap, tuhau tersebut akan kelihatan seperti di atas.



Ini merupakan contoh tuhau yang dijual. Tuhau siap sedia ini boleh didapati di pasar dengan harga yang berpatutan.


  • LADA PUTIH SABAH

Gambar di bawah merupakan lada putih yang juga merupakan salah satu makanan kegemaran masyarakat dusun/kadazandusun. Lada putih ini kebiasaanya akan di tumis dengan sayur-sayuran. Sebagai contoh, lada putih tersebut akan di masak bersama terung.





Pada kebiasaanya, ambuyat ini akan di makan bersama dengan sambal belacan. Ini kerana, ambuyat itu sendiri tidak mempunyai rasa atau kata lainnya tawar. Selain belacan, terdapat lagi lauk lain yang boleh dimakan bersama ambuyat ini.



Gambar di atas menunjukkan bagaimana ambuyat ini dimakan. Ambuyat ini boleh dimakan bersama lauk lain bagi menggantikan nasi.





Amplang merupakan salah satu keropok yang yang berasaskan ikan. Amplang ini sesuai dimakan ketika beristirehat bersama keuarga. Amplang ini boleh ditemui di bahagian Tawau dan Sandakan.




BEST PLACES IS SABAH...


  • MOUNT KINABALU/ GUNUNG KINABALU


Mount Kinabalu in malay Gunung Kinabalu is a prominent mountain on the island of Borneo in Southeast Asia. It is located in the East Malaysian state of Sabah and is protected as Kinabalu Park, a World Heritage Site. Kinabalu is the highest peak in Borneo's Crocker Range and is the highest mountain in the Malay Archipelago. Mount Kinabalu is also the 20th most prominent mountain in the world by topographic prominence.


Below is the Kinabalu Park, which is the entrance to the Mount Kinabalu. It covers an area 754 square kilometres surrounding Mount Kinabalu, which is at 4095.2 metres, the highest mountain on the island of Borneo.






There are also other interesting areas in the hot spring that can be visited such as, butterfly farm, Poring Orchid Conservation Centre, Tropical Garden, Poring Canopy Walkway and the Kipungit Waterfall.



Located at the foothill of Mount Kinabalu, Desa Cattle Dairy Farm offers one of the most amazing scenery one could envision. Often chosen as a wedding photography destination, with the majestic Mount Kinabalu overlooking beautiful green pastures, the scenery is breathtaking, not forgetting the cool breeze that Kundasang has to offer.


The real attraction here is the cattle farm, producing about 900,00 litres of milk per year. The farm is 199 hectars and most of the milking cows are Friesians, the highest milk producers of all cattle breeds.





Turn your world upside down when you visit this unique house in Tamparuli – literally! The ‘Rumah Terbalik’ (which translates to Upside Down House) is the first of its kind in South East Asia and among the five upside-down structures in the world (3 are found in Europe and another in Japan).


The house was opened to the public in early February 2012 and has since been attracting visitors from near and far. The house itself is hard to miss, having been flipped upside down, with its floor facing skyward. Everything inside the house, from furniture to household appliances, hover above your head, as the ceiling is actually the floor. Visitors will notice some distinguishing Sabahan décor and features showcased in this house.


In the garage, a car is parked upside down. It might seem disorienting in the first few seconds, but the fascination of it all takes over. This architectural wonder has also been included in the Malaysia Book of Records for being the first of its kind in the nation. Visitors can enjoy a meal or afternoon snack at the Rumah Terbalik Café or pick up a souvenir at the Gift Shop.



Original article and pictures take mycoollifestyle.blogspot.com site

Комментариев нет:

Отправить комментарий